Päevaretsept

Miks peaks kartma rohelisi kartulikrõpse (ja kartuleid)? 

Toimetas Vidrik Võsoberg, 15. märts 2017, 09:39
 VIDA PRESS
Suures osas krõpsupakkidest on sees üks kartulikrõps, mis on osalt või tervenisti rohelist värvi, märgib Mirror. Mis seda nähtust tekitab ja kas sellist on mõistlik süüa? 

Channel 4 saates "Food Unwrapped" küsiti roheliste kartulite kohta põllumeestelt. Ja vastus oli lihtne.

Kartulid kasvavad maa sees ja on seeläbi päikesevalguse eest kaitstud. Aga kui osa kartulist hakkab kasvama maapinna kohal, siis on see valgusele paljastatud ja hakkab värvi muutma.

Rohelist varjundit tekitab klorofüll – pigment, mis muutub valgusega intensiivsemaks. Ja on's roheline kartul või roheline krõps söömiseks turvaline?

Mitte just päris. Klorofüll võib sisaldada solaniini-nimelist ainet. Tegu on sama toksiiniga, mida toodab mürgine belladonna.

Kui mürgine roheline kartul on? Selleks, et end halvasti tunda, peaksid sööma ühe suure ja täiesti rohelise kartuli.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
vidrik.vosoberg@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee