Päevaretsept

PURUSTAME MÜÜTE: 11 levinud väärarvamust õlle kohta (1)

Toimetas Vidrik Võsoberg, 2. oktoober 2018, 18:12
 Pixabay
Spetsialistid leiavad, et sellise väärika joogi nagu õlu kohta levib hulk müüte, mis teps tõele ei vasta. Mentalfloss lükkas ümber rea humalajoogiga seotud väärarusaamu.

1. Õlut peaks alati serveerima jääkülmalt

Kindlasti mitte. Õlle temperatuur võiks olla hoopis +7 kraadi ringis. Ja näiteks tünnis laagerdunud stouti tuleks vaid kergelt jahutada. Jääkülm jook tuimestab maitsemeeled ära.

2. Stiilne on tõsta õlu lauale jääkapis jahutatud klaasiga

Kes serveeriks veini jäätunud klaasist? Ka eriti külm klaas tuimestab keelt ja maitsemeeli ja õlle nautimisest läheb hulk kaotsi.

3. Kõik tumedad õlled on tugevamaitselised

Tegelikult ei pruugi. Tumedale õllele annab värvi eeskätt see, et linnaseid on kauem röstitud.

4. Guinness on erilise vahuga õlu

Sel kreemikal vahukihil pole õlle endaga niivõrd pistmist, pigem erilise ning rohkem lämmastikku sisaldava stouti-vaadi ja kraaniga.

5. Parim viis õlle nautimiseks on juua seda pudelist

Suure osa õlle maitsest annab lõhn ja kitsast pudelikaelast humalamärga libistades lõhn eriti ninna ei jõua. Ka punast veini ei saa ju eriti nautida, kui juua seda otse pudelist.

6. Õlut võib hoida ükskõik kus

Õlu säilib kõige paremini külmas ja pimedas ehk näiteks külmkapis.

7.-8. Kõik õllepudelid on ühesugused

Läbipaistvad või rohelised pudelid võivad kenamad välja näha, aga erinevalt pruunist klaasist kaitsevad need kehvemini valguse eest.

Kui õlu puutub kokku otsese päikesevalgusega, tekib nähtus, mida nimetatakse inglise keeli skunky või skunked. Või Inglismaal „kassipiss“. Eesti keeles ehk näiteks „läppunud“. Kui pudelist hoovab pärast avamist ebameeldivat lõhna, ei tähenda see otseselt, et jook on riknenud, küll aga on humalad valgusele reageerinud ja õlle maitseomadused pole enam endised.

9. Purgiõlu tähendab odavat õlut

Vanasti arvati, et purk annab õllele alumiiniumimaitse ja purgiõlut peeti nii sõna otseses kui kaudses mõttes „odavaks“. Tegelikult mingit metallimaitset õllele ei teki, õlu on purgis valguse eest kaitstud ja seda kasutavad tänapäeval isegi kallite käsitööõllede tootjad.

10. Õlu on palju lihtsam asi kui vein

Tegelikult eksperimenteeritakse tänapäeval õllega päris palju ja katsetatakse pruulimisel näiteks kasvõi virsikute või rosmariini lisamist. Veiniga midagi sellist ei tehta. Nii on õllemaailm ikka päris kirju ja keerukaski.

11. Õllest saab õllekõhu, kokteilidest mitte

Baarist leitavatest jookidest pole õlu sugugi kõige kalorirohkem. Näiteks margaritakokteil on üks suurima kalorisisaldusega asju, mida on võimalik juua. Ning veini alkoholisisaldus on õllest kõrgem ja seeläbi ladestuvad ka kalorid kehasse kergemini.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
vidrik.vosoberg@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2505
levi@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee