Päevaretsept

100 eluaasta retsept: grillroog ja punane vein? 

Toimetas Vidrik Võsoberg, 11. detsember 2018, 20:21
Arthur Grisbrook sööb pea igapäevaselt erinevatest grillitud ja krõbedaks praetud asjadest koosnevat rooga, kuid peab oma pika ea saladuseks seda, et einestab mõõdukas koguses.  Caters News/Scanpix
Kõigilt saja-aastaselt inimestelt küsitakse: mis on teie pika eluea saladus? Saladused ja retseptid on erinevad, kuid näiteks sajandivanune britt Arthur Grisbrook usub, et selleks on tema menüü. Ja mees on oma väidete elav tõestus, kirjutab Unilad.

Arthur elab siiamaani iseseisvalt, teeb kõik kokkamis- ja koristamistööd ning mängib oma Herefordi korteris orelit. Enamasti valmistab mees üht ja kindlat lemmiktoitu: grillisegurooga ehk mixed grilli. Sinna kuuluvad: biifsteek, suitsusink, vorstikesed, praemuna, seened, tomatid, herned, friikartulid ja krõbedad praekartulid.

Oma toidu uhab mees alla kahe klaasi punase veiniga. Ja seda peabki ta enda saja-aastaseks elamise saladuseks.

„Ma söön ja joon seda, mis mulle meeldib ja mind ei morjenda, mida need nõndanimetatud spetsialistid ütlevad,“ sõnas kolme lapse vanavanaisa. „Usun, et asju tuleb teha mõõdukalt ja mõistlikult. Suuremal osal päevadest joon enda söögikordade kõrvale.“  

Endine insener leiab, et just selline omapärane dieet hoiab teda vormis ja tervena – ning enda väitel pole tal mingeid terviseprobleeme.

„Ma söön seda, mis mulle meeldib, aga mitte liigselt,“ lisas ta. „Panen kohvi sisse piima, söön palju leiba a võid. Võtan söögi kõrvale kaks väikest klaasi veini ja kujutan ette, et saan sealt palju rauda.

Ma ei tunne end vanemana kui 70ndate eluaastate lõpus. Ma ei tunne end saja-aastasena. Inimene on täpselt nii vana, kui ta end tunneb.“

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
aare.kartau@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee