Militaar

SÕJARAUD | Vaata (väli)kööki ehk Mobiilselt kõht täis 

Karri Kaas, 12. aprill 2019, 10:31
Teuvani toodetud LFK150 on väga kerge ja mobiilne väliköök, mis sobib erinevatesse kliimatingimustesse. Foto: Teuvan Keitintehdas Oy
Tehnoloogia kiire areng on loonud tänapäeva sõdurile lahinguväljal toimetulemiseks palju uusi võimalusi. Heast varustusest pole aga mingit kasu, kui selle kandja ei võitle, sest tema moraal on tühja kõhu tõttu langenud. Seda muret aitavad vältida mobiilsed väliköögid.



Üksustega kaasa liikuvad väliköögid pole iseenesest uued leiutised. Neid on relvastatud kokkupõrgetes kasutatud kogu inimkonna ajaloo vältel alates Vana-Roomast ning lõpetades indiaanisõdadega Põhja-Ameerikas.

Aja möödudes asendusid neljarattalised hobuvankrid kaherattaliste järelkärudega, mida oli võimalik haakida ükskõik millise sõiduki taha. Samuti muutusid väliköögid mitmekülgsemateks ja efektiivsemateks.

I maailmasõjas kutsusid Saksa sõdurid oma kaasmaalase Karl Rudolf Fissleri leiutatud välikööki nöökavalt guljašikahuriks (sks Gulaschkanone), sest selle korstnad meenutasid lahtivõetuna ja transpordiasendisse seatuna kahuritorusid. II maailmasõjas aga panid britid väliköökidesse tööle erilised teedaamid (ingl tea lady), kelle ülesanne oli sõduritele teed serveerida ning sel moel nende moraali tõsta.

Tänapäeval on üksuste toitlustamisele kindlasti oma mõju avaldanud ka tehnoloogia areng ning lahinguväljale on jõudnud mitmeid uudseid lahendusi. Alljärgnevalt heidamegi mõnele nende hulgast pilgu peale.

Kerged lahendused Soomest

Lääne-Soomes paiknev Teuvan Keitintehdas Oy alustas tegevust 1925. aastal. Esmalt valmistati boilereid, kuid üsna varsti hakati tegema ka välikööke. Koostöös Soome sõjaväega valmis juba 1929. aastal väliköögi mudel M29, mis püsis põhjanaabrite relvajõudude teenistuses aastakümneid. Tänapäeval on firma tootevalikus mitmeid erinevaid mobiilseid välikööke.

Oma mudelit LFK 150 nimetab ettevõte ise kärbeskaalu köögiks. See on väga kerge ja mobiilse lahendusega, mis sobib erinevatesse kliimatingimustesse. Köök töötab põhiliselt vedelgaasil või tahkel kütusel, kuid seda on võimalik kiiresti ümber seadistada ka diislile või bensiinile. Toidetud peaks sellega lihtsa vaevaga saama 100–400 inimest.

Saksa pereettevõte Kärcheri mobiilne väliköök Tactical Field Kitchen 250 on Bundeswehri kasutuses olnud juba 1985. aastast. Selle 3,5 tonni kaaluva süsteemiga on tavalistes tingimustes võimalik ära toita 250, erandjuhtudel aga kuni 600 inimest. Kütusena kasutab see diislit.

Kuna sakslastel pole tänapäevase väliköögi hankimine päevakorraliste asjade nimekirjas just esikohal, on nad asunud TFK 250-t moderniseerima. Sama tee on ette võtnud ka ameeriklased.

Juba aastaid on Ühendriikide maavägi kavatsenud välja vahetada oma kolmekümne aasta vanuse väliköögisüsteemi Mobile Kitchen Trailer (MKT), sest see ei vasta enam praegustele nõuetele ning selle töökorras hoidmine nõuab üha enam ressursse.

Uut kööki hakati arendama juba 2007. aastal, aga kuna see valdkond pole sõjaväelaste silmis just kõige prioriteetsem, pole köök veel valmis saanud. Ühe alternatiivina on kaalutud ka 1995. aastast merejalaväe kasutuses oleva Babington Technology Assault Kitchen’i hankimist maaväele, kuid ka sellest plaanist pole eri põhjustel asja saanud ning projekt on praegu enam-vähem varjusurmas.

Sestap võetigi hiljuti ette ulatuslik väliköökide uuendamine, mis peaks muutma MKT pisut tänapäevasemaks ning võimaldama sel vastu pidada kuni uue väliköögisüsteemi teenistusse võtmiseni.

Lennukikütuse abil kõhud täis

XII noorte laulu- ja tantsupeol "Mina jään" ei olnud esinejad ainsad, kelle tööpäev kestis varavalgest hilisõhtuni. Ka naiskodukaitsjad alustasid päeva koos koiduga, et lõunaks valmiks välikateldes toitev supp.

Laulu- ja tantsupeonädalal töötas täistuuridel kaks välisööklat, üks lauluväljakul ja teine Kalevi staadionil. 117 töötajat ja vabatahtlikku jagasid peonädala jooksul noortele ühtekokku 134 500 supiportsjonit.

Menüüs oli kolm erinevat suppi: pakuti seljankat, hernesuppi ning köögivilja-nuudlisuppi. Magustoiduks oli noortel valida glasuurkohuke ja jogurt, mõnel päeval lisaks jäätis. Välisööklad toitsid peolisi viis päeva, millest kõige kiiremad olid reede, laupäev ja pühapäev.

Väliköögikogemusega naiskodukaitsjad on laulu- ja tantsupeoliste toitlustamisel abis olnud juba aastaid. Sel korral valmis lõunasupp esmakordselt lennukikütusel töötavates Hollandi välikateldes FHK900. Kasutusel olnud nelja katlaga on võimalik tunni aja jooksul keeta 6000 portsu suppi.